Contact

mail@gemini-theme.com
+ 001 0231 123 32

Follow

Info

All demo content is for sample purposes only, intended to represent a live site. Please use the RocketLauncher to install an equivalent of the demo, all images will be replaced with sample images.


Una societat mercantil medieval. Un estudi de cas: La companyia Torralba

Fonts documentals de comptabilitat mercantil per a una història econòmica a la Baixa Edat Mitjana.

Slider

Companyia Torralba

A les acaballes de l’Edat Mitjana, el món mercantil serà el principal artífex de la construcció d’una economia global que permetrà superar els estralls de la crisi baixmedieval i fer renéixer Europa. El projecte Fènix pretén dur a terme una anàlisi de base històrica respecte de la construcció de les primeres xarxes comercials europees a partir de l’estudi de les activitats econòmiques del mercader barceloní Joan de Torralba. El treball que proposem parteix de la necessitat de donar a conèixer un fons documental de gran valor i transcendència per al coneixement de la nostra història. Es tracta dels llibres de comptabilitat, cartes i altra documentació de la Companyia Torralba, una societat mercantil baixmedieval que va operar a mitjan segle XV des de Barcelona i vers tota Europa. A partir de la difusió, edició i estudi d’aquest fons documental pretenem dur a terme una doble anàlisi centrada, d’una banda, en la construcció de les primeres xarxes internacionals d’economia global a la Mediterrània i, de l’altra, en la formació d’una ‘cultura del mercader’ com a patrimoni cultural intangible en la qual rau la idea d’Europa. Donar a conèixer el Fons Torralba, que fou cedit recentment a l’Arxiu Nacional de Catalunya i que actualment és de lliure accés constituirà una fita destacada en el panorama de la recerca catalana en humanitats. Podrem conèixer de primera mà i de manera aprofundida el funcionament d’una societat mercantil baixmedieval a casa nostra i aportar noves dades per a l’estudi del món mercantil.

Per primera vegada a la història, un estament clau de la societat baixmedieval fou capaç de generar xarxes internacionals basades en la circulació de la informació, el multilingüisme i el desenvolupament d’una cultura europea pròpia que arriba fins als nostres dies i a la qual Catalunya hi ha contribuït de manera significativa. Estudiar aquests processos a partir de documentació inèdita constitueix un repte major que enfortirà el coneixement i difusió del patrimoni cultural del nostre país.

15 Juny 2021

Ontology-mediated data modelling for late medieval economic information: a case study from Pisan solicitor Giuliano Scarsi

CT2021 06 15 001 La semana pasada presentamos una comunicación relacionada con el proyecto en VII Ciclo di Studi Medievale titulada: Ontology-mediated data modelling for late medieval economic information: a case study from Pisan solicitor Giuliano Scarsi, a cargo de los miembros del proyecto Esther Travé, Gerard Marí, M. Dolores López, e Iván Casado.

07 Juny 2021

El GRAMP.UB participa en la fototertúlia organitzada per l’entitat Fotoconnexió en la que posarem en valor el paper dels arxius en la preservació, gestió i difusió del patrimoni documental

El proper dia 7 de juny participarem en la fototertúlia organitzada per l’entitat Fotoconnexió en la que posarem en valor el paper dels arxius en la preservació, gestió i difusió del patrimoni documental, en aquest cas d’un fons personal (que inclou documentació textual i fotogràfica). 

Presentarem el fons Joaquim Guitert Fontserè que es troba a la localitat de la Selva del Camp (Baix Camp). Integrat per documentació textual i fotogràfica i que inclou tota la producció documental de Joaquim Guitert Fontserè (Barcelona 1875 – la Selva del Camp 1957). Guitert fou metge i historiador i participà activament en els esdeveniments culturals, socials i polítics del seu temps. 

26 Mai 2021

XXXI JORNADAS DE ARCHVIOS MUNICIPALES. DOCUMENTOS ESENCIALES EN TIEMPOS DE CRISIS (MADRID 26-28 MAYO)

Elisenda Cristià, miembro de nuestro grupo de investigación y Directora del ‘Arxiu Municipal de Reus’, ha presentado una ponencia, titulada “Documentos vitales/esenciales. Una aproximación al concepto y al estado de la cuestión”, en las “XXI Jornadas de Archivos Municipales. Documentos esenciales en tiempos de crisis”, organizadas por el Grupo de Archiveros Municipales de Madrid, los días 26-28 de mayo.

10 Juny 2021

El fons Joaquim Guitert i Fontserè. El personatge i el seu temps a través de la fotografia

El dia 7 de juny, Elisenda Cristià, va participar en la Fototertúlia organitzada per l’entitat Fotoconnexió. En aquesta conferència es presenta el treball realitzat en el fons Joaquim Guitert Fontserè (Barcelona- 1875 - La Selva del Camp 1957).

El fons Joaquim Guitert Fontserè és un fons personal privat que es troba a la localitat de la Selva del Camp (Baix Camp). Està integrat per documentació́ textual i fotogràfica i inclou tota la producció́ documental de Joaquim Guitert Fontserè.

27 Mai 2021

INTERVENCIÓN DE LA DRA. CORAL CUADRADA EN EL PROGRAMA RESET, DE BETEVÉ

"reset. 182: Una visió històrica de la pandèmia"

La Dra. Coral Cuadrada, miembro del GRAMP.UB, ha participado en el programa Reset, de Betevé (27/05/2021) dedicado a analizar las similitudes de la covid-19 con otras epidemias anteriores

AQUÍ PODÉIS VER EL PROGRAMA: https://beteve.cat/economia/reset-182/

21 Mai 2021

I CONGRESO INTERDISCIPLINAR DE HISTORIA Y MEMORIA DEL MADRID ISLÁMICO (ANDALUSÍ, MUDÉJAR Y MORISCO)

 Los días 20 y 21 de mayo se celebró en la Universidad Complutense de Madrid el “I Congreso interdisciplinar de historia y memoria del Madrid islámico (andalusí, mudéjar y morisco)”. Miguel Ángel de Bunes, miembro del proyecto FENIX, participó con una ponencia titulada “Don Felipe de África en Madrid, el exilio de los sultanes en la Corte”.

[12 3 4 5  >>