Contact

mail@gemini-theme.com
+ 001 0231 123 32

Follow

Info

All demo content is for sample purposes only, intended to represent a live site. Please use the RocketLauncher to install an equivalent of the demo, all images will be replaced with sample images.


Una societat mercantil medieval. Un estudi de cas: La companyia Torralba

Fonts documentals de comptabilitat mercantil per a una història econòmica a la Baixa Edat Mitjana.

Slider

Companyia Torralba

A les acaballes de l’Edat Mitjana, el món mercantil serà el principal artífex de la construcció d’una economia global que permetrà superar els estralls de la crisi baixmedieval i fer renéixer Europa. El projecte Fènix pretén dur a terme una anàlisi de base històrica respecte de la construcció de les primeres xarxes comercials europees a partir de l’estudi de les activitats econòmiques del mercader barceloní Joan de Torralba. El treball que proposem parteix de la necessitat de donar a conèixer un fons documental de gran valor i transcendència per al coneixement de la nostra història. Es tracta dels llibres de comptabilitat, cartes i altra documentació de la Companyia Torralba, una societat mercantil baixmedieval que va operar a mitjan segle XV des de Barcelona i vers tota Europa. A partir de la difusió, edició i estudi d’aquest fons documental pretenem dur a terme una doble anàlisi centrada, d’una banda, en la construcció de les primeres xarxes internacionals d’economia global a la Mediterrània i, de l’altra, en la formació d’una ‘cultura del mercader’ com a patrimoni cultural intangible en la qual rau la idea d’Europa. Donar a conèixer el Fons Torralba, que fou cedit recentment a l’Arxiu Nacional de Catalunya i que actualment és de lliure accés constituirà una fita destacada en el panorama de la recerca catalana en humanitats. Podrem conèixer de primera mà i de manera aprofundida el funcionament d’una societat mercantil baixmedieval a casa nostra i aportar noves dades per a l’estudi del món mercantil.

Per primera vegada a la història, un estament clau de la societat baixmedieval fou capaç de generar xarxes internacionals basades en la circulació de la informació, el multilingüisme i el desenvolupament d’una cultura europea pròpia que arriba fins als nostres dies i a la qual Catalunya hi ha contribuït de manera significativa. Estudiar aquests processos a partir de documentació inèdita constitueix un repte major que enfortirà el coneixement i difusió del patrimoni cultural del nostre país.

08 Octubre 2020

El próximo 12 de octubre empieza el seminario “La Méditerranée médiévale”,

El próximo 12 de octubre empieza el seminario “La Méditerranée médiévale”, organizado por los investigadores del proyecto Dominique Valérien y Damien Coulon desde el Institut de Recherches sur Byzance, L'Islam et la Méditerranée au Moyen Âge (IRBIMMA). A lo largo de diversas semanas, distintos especialistas en el mundo griego, latino y musulmán en la Edad Media analizarán el panorama de las relaciones en el Mediterráneo medieval desde una perspectiva comparada. El seminario se iniciará con la conferencia del Dr. Damien Coulon titulada “Dynamiques sociales et réseaux marchands engagés dans le commerce méditerranéen à Perpignan”.

05 Març 2020

Defensa de la tesis doctoral de Iván Casado Novas

Iván Casado Novas, becario predoctoral del Departamento de Historia y Arqueología de la UB y miembro del GRAMP.UB, ha defendido su tesis doctoral, titulada Operadores alemanes en la Barcelona bajomedieval: interrelaciones económicas y transferencias culturales (1420-1462), dirigida por la Dra. María Dolores López, de la Universitat de Barcelona, y el Dr. Damien Coulon, de la Université de Strasbourg. El tribunal estaba integrado por la Dra. Coral Cuadrada, de la Universitat Rovira i Virgili, y los Dres. Miguel Ángel de Bunes, del CSIC, y Gerard Marí, de la Universitat de Barcelona siéndole otorgada la calificación de Excel.lent cum laude.

03 Febrer 2020

Conferencia Dr. Antonio Macchione

Hemos tenido el placer de contar con el prof. Antonio Macchione quien, durante su estancia en nuestro departamento, ha participado en un seminario organizado por nuestro grupo de investigación titulado Dinamiche economiche e strategie familiari nelle signorie calabresi tra XIV e XV secolo, y que  ha tenido lugar el día 3 de febrero.

28 Juliol 2020

Tras meses de un duro confinamiento los miembros del equipo retoman las actividades de divulgación del proyecto FENICE-FENIX

Tras meses de un duro confinamiento los miembros del equipo retoman las actividades de divulgación del proyecto FENICE-FENIX. La Dra. Coral Cuadrada ha sido entrevistada por el programa Tarragona Història de Tarragona Ràdio donde ha hablado del papel de la mujer en la época bajomedieval. Os recomendamos escuchar el audio.

06 Febrer 2020

Colaboración con el “Aula de Extensión Universitaria de Argentona”

Nuestro grupo ha iniciado una fructífera colaboración con el “Aula de Extensión Universitaria de Argentona”, una alternativa cultural de calidad, tutorizada por la Universitat Pompeu Fabra y que organiza ponencias de temática diversa –ciencia,. Arte, historia, música- a cargo de especialistas. En el marco de esta cooperación M. Dolores López impartió, el 6 de febrero, una conferencia con el título La expansión comercial mediterránea de Cataluña en la Edad Media y la importancia de los Consulados de Mar.

13 Desembre 2019

Participación en el Workshop Internacional Migraciones y sociedades multiculturales en América y el Mediterráneo (Málaga, 12-13 diciembre 2019)

Miguel Ángel de Bunes, miembro de nuestro equipo de investigación, participó el pasado 12 de diciembre en el Workshop Internacional Migraciones y sociedades multiculturales en América y el Mediterráneo, organizado por la Universidad de Málaga, en el que impartió la ponencia titulada Embajadores, mercaderes y espías, la toma de decisiones del Imperio Otomano y la influencia de los agentes y las colonias extranjeras en Estambul. 

[12 3 4  >>