Contact

mail@gemini-theme.com
+ 001 0231 123 32

Follow

Info

All demo content is for sample purposes only, intended to represent a live site. Please use the RocketLauncher to install an equivalent of the demo, all images will be replaced with sample images.


Una societat mercantil medieval. Un estudi de cas: La companyia Torralba

Fonts documentals de comptabilitat mercantil per a una història econòmica a la Baixa Edat Mitjana.

Slider

Companyia Torralba

A les acaballes de l’Edat Mitjana, el món mercantil serà el principal artífex de la construcció d’una economia global que permetrà superar els estralls de la crisi baixmedieval i fer renéixer Europa. El projecte Fènix pretén dur a terme una anàlisi de base històrica respecte de la construcció de les primeres xarxes comercials europees a partir de l’estudi de les activitats econòmiques del mercader barceloní Joan de Torralba. El treball que proposem parteix de la necessitat de donar a conèixer un fons documental de gran valor i transcendència per al coneixement de la nostra història. Es tracta dels llibres de comptabilitat, cartes i altra documentació de la Companyia Torralba, una societat mercantil baixmedieval que va operar a mitjan segle XV des de Barcelona i vers tota Europa. A partir de la difusió, edició i estudi d’aquest fons documental pretenem dur a terme una doble anàlisi centrada, d’una banda, en la construcció de les primeres xarxes internacionals d’economia global a la Mediterrània i, de l’altra, en la formació d’una ‘cultura del mercader’ com a patrimoni cultural intangible en la qual rau la idea d’Europa. Donar a conèixer el Fons Torralba, que fou cedit recentment a l’Arxiu Nacional de Catalunya i que actualment és de lliure accés constituirà una fita destacada en el panorama de la recerca catalana en humanitats. Podrem conèixer de primera mà i de manera aprofundida el funcionament d’una societat mercantil baixmedieval a casa nostra i aportar noves dades per a l’estudi del món mercantil.

Per primera vegada a la història, un estament clau de la societat baixmedieval fou capaç de generar xarxes internacionals basades en la circulació de la informació, el multilingüisme i el desenvolupament d’una cultura europea pròpia que arriba fins als nostres dies i a la qual Catalunya hi ha contribuït de manera significativa. Estudiar aquests processos a partir de documentació inèdita constitueix un repte major que enfortirà el coneixement i difusió del patrimoni cultural del nostre país.

02 Desembre 2020

De Aragón a Venecia. El «Llibre major de comerç de llana blanca amb Itàlia» de la companyia Torralba (1433-1434)

12704Los resultados de los proyectos vinculados a la sociedad mercantil de Joan de Torralba se dan a conocer a través de la primera publicación de la serie Mediterraneum, editada por la Universidad de Barcelona. Con el libro titulado De Aragón a Venecia. El «Llibre major de comerç de llana blanca amb Itàlia» de la companyia Torralba (1433-1434), a cargo de M.ª Dolores López, Enrico Basso, Gerard Marí, Esther Travé, damos a conocer la transcripción y estudio de uno de los numerosos libros de este mercader aragonés con sede en Barcelona.

27 Novembre 2020

Congreso Internacional Viam agere: recorriendo el camino de la Edad Moderna

Los días 26 y 27 de noviembre se ha celebrado en Palma de Mallorca el congreso internacional Viam Agere: recorriendo el camino de la Edad Moderna en el que ha intervenido Miguel Ángel de Bunes con una ponencia titulada «El Viaje de Turquía, una aproximación al Imperio Otomano entre la ficción y la realidad».

02 Novembre 2020

Seminaire de recherche La Méditerranée médiévale

Este lunes ha tenido lugar la segunda sesión del seminario La Méditerránée médiévale en el cual la investigadora de nuestro grupo, María Dolores López, ha presentado los resultados del proyecto que estamos desarrollando sobre la Compañía Torralba.

30 Novembre 2020

Entrevista a María Dolores López

Os compartimos la entrevista realizada a María Dolores López, en la cual se presenta la nueva colección “Mediterraneum”, editada por la Universitat de Barcelona.

16 Novembre 2020

Organización del ciclo de conferencias Dones en mons d’homes

La investigadora de nuestro grupo Coral Cuadrada ha organizado un ciclo de conferencias titulado Dones en mons d’homes, en el cual ha intervenido Elisenda Cristià con una comunicación centrada en la participación de las mujeres Llull en el el mundo de los negocios.

24 Octubre 2020

Entrevista a Coral Cuadrada en Catalunya-Radio

GRAMP 2020 12 17 006Os compartimos la entrevista realizada por Enric Calpena a la Dra. Coral Cuadrada en la cual avanza algunas de las líneas de investigación de nuestro proyecto.

[12 3 4 5  >>