Contact

mail@gemini-theme.com
+ 001 0231 123 32

Follow

Info

All demo content is for sample purposes only, intended to represent a live site. Please use the RocketLauncher to install an equivalent of the demo, all images will be replaced with sample images.

Fènix és un projecte ambiciós, dissenyat amb l'objectiu d'incrementar el coneixement sobre el patrimoni cultural europeu. Per a això, l'equip que l'integra es proposa fer un estudi en profunditat, analitzar, divulgar i posar en valor un fons documental excepcional conservat a Catalunya: els arxius relacionats amb l'activitat mercantil de Joan de Torralba, un mercader de Barcelona en el segle XV. Es tracta d'un fons documental clau, majoritàriament inèdit, de gran transcendència per al coneixement del món mercantil europeu i del que convenim a anomenar la 'cultura del mercader'. Tots els indicis i primeres aproximacions a aquesta gran col·lecció de documents, revelen les nombroses possibilitats i el potencial exquisit d'aquesta font per conèixer els processos d'europeïtzació de la societat baixmedieval. Amb el desenvolupament de les activitats mercantils que acabaran configurant un primer mercat comú europeu, es genera també un vast ideari de valors i formes de vida, de maneres d'entendre el món i la societat europea que contribuiran a configurar la mentalitat europea d'avui amb totes les seves implicacions. Comprendre la gènesi d'aquest ideari i escala de valors constitueix un element clau en la comprensió de la nostra manera de ser europeus i en les possibilitats de transmetre aquest ric patrimoni cultural a les generacions futures.
L'excepcional conservació dels fons documentals d'alguns del més importants homes de negocis, com Francesco di Marco Datini, la companyia dirigida per la família Salviatti, o la de Simón Ruiz, ha generat projectes vehiculats i finançats al voltant de instituts i grups de recerca i nombroses publicacions que han difós els principals resultats dels estudis duts a terme. El "Istituto Internazionale di Storia Economica Francesco Datini" aglutina des de fa dècades les iniciatives d'estudi i difusió de la documentació datiniana; el projecte ENPrEsa ('Entreprise, Négoce et Production a Europe (XIVe- XVIe siècles)', que compta amb el finançament de la "Agence Nationale de la Recherche" francesa, lidera l'anàlisi de la documentació corresponent a la família Salviati conservat a la 'Scuola Normale Superiore' de Pisa, mentre que els fons Ruiz, custodiats a l' 'Archivo Histórico Provincial de Valladolid', compten amb el patrocini de la Fundación Simón Ruiz, la Cátedra Simón Ruiz de la Universidad de Valladolid. En definitiva, actuacions dirigides a la conservació, investigació i difusió d'una documentació fonamental per al coneixement de les primeres xarxes d'economia global a Europa. Una situació que contrasta amb el desconeixement i la insuficiència d'estudis sobre la companyia Torralba. L'escassetat de llibres de comptabilitat que han perviscut en els arxius catalanoaragonesos confereix una importància innegable a aquest fons, del qual la informació s’allarga des de la dècada dels vint del segle XV fins als anys cinquanta.

Torralba fou el fundador d’una empresa mercantil sorgida a mitjan segle XV amb capital català i aragonès vinculada a les elits mercantils de temps anteriors en un context econòmic d’efervescència del comerç. El matrimoni d’una de les filles de Torralba amb el noble Joan de Sabastida, que va continuar amb part dels negocis del seu sogre, feu que el gruix de la documentació passés a l’arxiu dels Sabastida i, posteriorment, al dels Requesens per la unió posterior d’ambdues famílies. Així, amb la cessió del fons documental Palau-Requesens a l’Arxiu Nacional de Catalunya el passat 2011, la col·lecció de llibres de comptes del mercader Torralba (ANC1-960-T) esdevé pública i a l’abast dels investigadors.

Aquesta documentació constitueix una font històrica de primeríssim ordre per a l’estudi del desenvolupament professional i enfortiment dels mercaders a l’espai europeu baixmedieval. Aquest creixement de llur activitat econòmica va comportar també la transformació de l’espai mediterrani en relació a les necessitats i exigències del propi sector mercantil. La difusió, recepció i assimilació de noves tècniques mercantils dissenyades per operadors italians i transmeses a través del contacte directe i continuat en diferents enclavaments mediterranis i atlàntics comportarà una mutació dels valors professionals. Una nova mentalitat oberta i cosmopolita promourà actituds més associatives, de cooperació amb mercaders i societats en les quals hi prevaldrà la comunitat d’interessos. En definitiva, el comerç esdevindrà no només una pràctica econòmica sinó també una expressió social.

En aquest context, ciutats com Barcelona o Saragossa, vinculades directament a la companyia Torralba, però també d’altres com Girona, Tarragona o Lleida se situen al cim de la piràmide econòmica. Es tracta de ciutats que han esdevingut mercat de mercats i nexes d’unió entre el comerç regional i l’internacional. Esdevindran centres dominants en relació a una àrea d’influència territorial i d’especialització comercial, que comptaran amb una menestralia diversificada i especialitzada que produirà per a satisfer les necessitats del seu espai urbà però també l’entorn rural circumdant i de l’espai internacional. Els orígens, doncs, de la internacionalització del comerç català cal buscar-los aquí, a les relacions internacionals de ciutats com Barcelona, València o Saragossa, que compten amb comunitats permanents de mercaders italians o alemanys, entre d’altres, que duen a terme les seves activitats i negocis en relació amb els comerciants catalans.