Contact

mail@gemini-theme.com
+ 001 0231 123 32

Follow

Info

All demo content is for sample purposes only, intended to represent a live site. Please use the RocketLauncher to install an equivalent of the demo, all images will be replaced with sample images.


Una societat mercantil medieval. Un estudi de cas: La companyia Torralba

Fonts documentals de comptabilitat mercantil per a una història econòmica a la Baixa Edat Mitjana.

Slider
[Estamos migrando la web en breve se podrá acceder a los contenidos actualizados.]

Companyia Torralba

A les acaballes de l’Edat Mitjana, el món mercantil serà el principal artífex de la construcció d’una economia global que permetrà superar els estralls de la crisi baixmedieval i fer renéixer Europa. El projecte Fènix pretén dur a terme una anàlisi de base històrica respecte de la construcció de les primeres xarxes comercials europees a partir de l’estudi de les activitats econòmiques del mercader barceloní Joan de Torralba. El treball que proposem parteix de la necessitat de donar a conèixer un fons documental de gran valor i transcendència per al coneixement de la nostra història. Es tracta dels llibres de comptabilitat, cartes i altra documentació de la Companyia Torralba, una societat mercantil baixmedieval que va operar a mitjan segle XV des de Barcelona i vers tota Europa. A partir de la difusió, edició i estudi d’aquest fons documental pretenem dur a terme una doble anàlisi centrada, d’una banda, en la construcció de les primeres xarxes internacionals d’economia global a la Mediterrània i, de l’altra, en la formació d’una ‘cultura del mercader’ com a patrimoni cultural intangible en la qual rau la idea d’Europa. Donar a conèixer el Fons Torralba, que fou cedit recentment a l’Arxiu Nacional de Catalunya i que actualment és de lliure accés constituirà una fita destacada en el panorama de la recerca catalana en humanitats. Podrem conèixer de primera mà i de manera aprofundida el funcionament d’una societat mercantil baixmedieval a casa nostra i aportar noves dades per a l’estudi del món mercantil.

Per primera vegada a la història, un estament clau de la societat baixmedieval fou capaç de generar xarxes internacionals basades en la circulació de la informació, el multilingüisme i el desenvolupament d’una cultura europea pròpia que arriba fins als nostres dies i a la qual Catalunya hi ha contribuït de manera significativa. Estudiar aquests processos a partir de documentació inèdita constitueix un repte major que enfortirà el coneixement i difusió del patrimoni cultural del nostre país.

Basso, Enrico

Basso, Enrico

Università degli Studi di Torino

Llicenciat en Història per la Universitat de Gènova des de 1985, graduat en Arxivística, Paleografia i Diplomàtica per l’Escola de l’Arxiu Estatal de Gènova i Doctor en Història Medieval per la Universitat Catòlica del Sagrat Cor de Milà des de 1993. Ha estat professor d’exegesi de les fonts històriques medievals a la Facultat d’Humanitats de la Universitat de Sassari
Va ser professor de "Exegesi de les fonts històriques medievals" a la Facultat d'Humanitats de la Universitat de Gènova i posteriorment professor d’Història Medieval a Facultat de Ciències Polítiques de la Universitat de Gènova. La seva experiència com arxiver, investigador i professor d’història medieval el van dur el 1999 a esdevenir membre de nombrosos comitès editorials i associacions per a l’estudi de la història. Des de 2009 és president de la Secció Torinesa de l’Institut Internacional d’Estudis de la Ligúria i des de 2011 membre del Consell de la Societat d'Història Nacional Ligur.

Publicacions:

Basso, E. (2018): Donnos terramagnesos. Dinamiche di insediamento signorile in Sardegna: il caso dei Doria (secoli XII-XV), Acireale-Roma, Gruppo Editoriale Bonanno.

Basso, E. (2017): “Tra apogeo, crisi e trasformazioni: gli spazi economici di Genova nel Trecento fra Mediterraneo, Atlantico e Mar Nero”. In Figliuolo, B.; Simbula, P.F. (ed.): Spazi economici e circuiti commerciali nel Mediterraneo del Trecento. Amalfi: Centro di Cultura e Storia Amalfitana, pp. 185-207.

Basso, E. (2017): “Les flottes génoises dans l’Atlantique (Angleterre – Flandre) XIIe – XVe siècles”. In Balard, M. (ed.): The Sea in History. The Medieval World – La Mer dans l’Histoire. Le Moyen Âge. Woodbridge (UK) & Rochester (NY): Boydell & Brewer, pp. 225-234.

Basso, E. (2011): Strutture insediative ed espansione commerciale. La rete portuale genovese nel bacino del Mediterraneo, Cherasco, Centro Internazionale di Studi sugli insediamenti medievali (CISIM).

Basso, E. (2008): Insediamenti e commercio nel Mediterraneo bassomedievale. I mercanti genovesi dal Mar Nero all’Atlantico, Torino, Marco Valerio.