Contact

mail@gemini-theme.com
+ 001 0231 123 32

Follow

Info

All demo content is for sample purposes only, intended to represent a live site. Please use the RocketLauncher to install an equivalent of the demo, all images will be replaced with sample images.


Una societat mercantil medieval. Un estudi de cas: La companyia Torralba

Fonts documentals de comptabilitat mercantil per a una història econòmica a la Baixa Edat Mitjana.

Slider
[Estamos migrando la web en breve se podrá acceder a los contenidos actualizados.]

Companyia Torralba

A les acaballes de l’Edat Mitjana, el món mercantil serà el principal artífex de la construcció d’una economia global que permetrà superar els estralls de la crisi baixmedieval i fer renéixer Europa. El projecte Fènix pretén dur a terme una anàlisi de base històrica respecte de la construcció de les primeres xarxes comercials europees a partir de l’estudi de les activitats econòmiques del mercader barceloní Joan de Torralba. El treball que proposem parteix de la necessitat de donar a conèixer un fons documental de gran valor i transcendència per al coneixement de la nostra història. Es tracta dels llibres de comptabilitat, cartes i altra documentació de la Companyia Torralba, una societat mercantil baixmedieval que va operar a mitjan segle XV des de Barcelona i vers tota Europa. A partir de la difusió, edició i estudi d’aquest fons documental pretenem dur a terme una doble anàlisi centrada, d’una banda, en la construcció de les primeres xarxes internacionals d’economia global a la Mediterrània i, de l’altra, en la formació d’una ‘cultura del mercader’ com a patrimoni cultural intangible en la qual rau la idea d’Europa. Donar a conèixer el Fons Torralba, que fou cedit recentment a l’Arxiu Nacional de Catalunya i que actualment és de lliure accés constituirà una fita destacada en el panorama de la recerca catalana en humanitats. Podrem conèixer de primera mà i de manera aprofundida el funcionament d’una societat mercantil baixmedieval a casa nostra i aportar noves dades per a l’estudi del món mercantil.

Per primera vegada a la història, un estament clau de la societat baixmedieval fou capaç de generar xarxes internacionals basades en la circulació de la informació, el multilingüisme i el desenvolupament d’una cultura europea pròpia que arriba fins als nostres dies i a la qual Catalunya hi ha contribuït de manera significativa. Estudiar aquests processos a partir de documentació inèdita constitueix un repte major que enfortirà el coneixement i difusió del patrimoni cultural del nostre país.

Casado Novas, Iván

Casado Novas, Iván

Universitat de Barcelona

Llicenciat en Història i Màster en Cultures Medievals per la Universitat de Barcelona. Actualment, com a beneficiari d’una beca APIF-UB, estic realitzant la meva tesi doctoral, titulada "Operadors alemanys a la Barcelona baixmedieval: interrelacions econòmiques i transferències culturals (1420-1462)" i dirigida per la Dra. M. Dolors López Pérez (Universitat de Barcelona) i pel Dr. Damien Coulon (Université de Strasbourg). Formo part del grup de recerca Grup de Recerca en Arqueologia Medieval i postmedieval (GRAMP-UB) i participo en el projecte "Mercats i espais econòmics a la Mediterrània Occidental: La formació d'un entorn internacional de comerç europeu en el trànsit a la Modernitat" (HAR2015-65285-R).

Publications:

Casado Novas, I. (2015): “Las migraciones de élite. La presencia y la actividad comercial de los mercaderes alemanes en la Corona de Aragón (s. XV)”. In Rodríguez, G.; Jiménez Alcázar, J. F. (eds.): Actas del II Simposio Internacional de Jóvenes Medievalistas. Mar del Plata: Universidad Nacional de Mar del Plata, 156-175.

Casado Novas, I. (2015): “Las exportaciones de azafrán en la Barcelona del cuatrocientos: la intervención de los operadores alemanes según el «Dret dels alemanys i saboyans» (1425-1445)”, Acta historica et archaeologica mediaevalia, 32: 579-617