Contact

mail@gemini-theme.com
+ 001 0231 123 32

Follow

Info

All demo content is for sample purposes only, intended to represent a live site. Please use the RocketLauncher to install an equivalent of the demo, all images will be replaced with sample images.


Una societat mercantil medieval. Un estudi de cas: La companyia Torralba

Fonts documentals de comptabilitat mercantil per a una història econòmica a la Baixa Edat Mitjana.

Slider
[Estamos migrando la web en breve se podrá acceder a los contenidos actualizados.]

Companyia Torralba

A les acaballes de l’Edat Mitjana, el món mercantil serà el principal artífex de la construcció d’una economia global que permetrà superar els estralls de la crisi baixmedieval i fer renéixer Europa. El projecte Fènix pretén dur a terme una anàlisi de base històrica respecte de la construcció de les primeres xarxes comercials europees a partir de l’estudi de les activitats econòmiques del mercader barceloní Joan de Torralba. El treball que proposem parteix de la necessitat de donar a conèixer un fons documental de gran valor i transcendència per al coneixement de la nostra història. Es tracta dels llibres de comptabilitat, cartes i altra documentació de la Companyia Torralba, una societat mercantil baixmedieval que va operar a mitjan segle XV des de Barcelona i vers tota Europa. A partir de la difusió, edició i estudi d’aquest fons documental pretenem dur a terme una doble anàlisi centrada, d’una banda, en la construcció de les primeres xarxes internacionals d’economia global a la Mediterrània i, de l’altra, en la formació d’una ‘cultura del mercader’ com a patrimoni cultural intangible en la qual rau la idea d’Europa. Donar a conèixer el Fons Torralba, que fou cedit recentment a l’Arxiu Nacional de Catalunya i que actualment és de lliure accés constituirà una fita destacada en el panorama de la recerca catalana en humanitats. Podrem conèixer de primera mà i de manera aprofundida el funcionament d’una societat mercantil baixmedieval a casa nostra i aportar noves dades per a l’estudi del món mercantil.

Per primera vegada a la història, un estament clau de la societat baixmedieval fou capaç de generar xarxes internacionals basades en la circulació de la informació, el multilingüisme i el desenvolupament d’una cultura europea pròpia que arriba fins als nostres dies i a la qual Catalunya hi ha contribuït de manera significativa. Estudiar aquests processos a partir de documentació inèdita constitueix un repte major que enfortirà el coneixement i difusió del patrimoni cultural del nostre país.

Coulon, Damien

Coulon, Damien

Université de Strasbourg

Asociado. Antiguo miembro de Casa de Velázquez. Doctor en Historia Universidad Paris – Panthéon-Sorbonne. Habilitado a cátedra por la Universidad París – Panthéon-Sorbonne. Profesor de la Universidad de Estrasburgo. Mis principales líneas de investigación se centran en las relaciones cristiano-musulmanas en la edad media, el gran comercio y las redes mercantiles europeas y mediterráneas, los viajes e historias de viajes, los individuos y procesos de construcción de la identidad personal y, en general, la historia del Mediterráneo entre los siglos XI y XV.

https://ea3400.unistra.fr/equipe/membres-titulaires/damien-coulon/

https://unistra.academia.edu/unistraacademiaeduDamienCoulon

Publicaciones:

Coulon, D. et Gadrat-Ouerfelli Chr. (ed.) (2017): Le voyage au Moyen Âge : description du monde et quête individuelle, Aix-en-Provence: Presses Universitaires de Provence.

Coulon D. (2017) : « Le pèlerinage au Purgatoire de saint Patrick de Ramon de Perellós ou la conscience de soi à travers un récit recomposé », in Coulon D. et Gadrat-Ouerfelli Chr. (éd.), Le voyage au Moyen Âge : description du monde et quête individuelle, ibid. : 141-154.

Coulon, D. (2017): « The Commercial Influence of the Crown of Aragon in the Eastern Mediterranean (Thirteenth-Fifteenth Centuries) », in Sabaté Fl. (ed.) The Crown of Aragon. A Singular Mediterranean Empire, Leyde, Boston: Brill: 279-308

Coulon, D. (2016): « Regards contrastés sur les musulmans du sultanat mamlûk par des marchands chrétiens à la fin du Moyen-Âge », in Revue des Sciences Religieuses, 90e année, n°4, octobre 2016, Regards médiévaux sur l’Islam: 561-581

Coulon, D. (2015), « Perpiñán, centro económico y de relación con el Levante mediterráneo (siglo XIV-principios del XV) », in Cifuentes Ll. et alii, Els catalans a la Mediterrània medieval. Noves fonts, recerques i perspectives, Roma: Viella: 195-216.