Contact

mail@gemini-theme.com
+ 001 0231 123 32

Follow

Info

All demo content is for sample purposes only, intended to represent a live site. Please use the RocketLauncher to install an equivalent of the demo, all images will be replaced with sample images.


Una societat mercantil medieval. Un estudi de cas: La companyia Torralba

Fonts documentals de comptabilitat mercantil per a una història econòmica a la Baixa Edat Mitjana.

Slider
[Estamos migrando la web en breve se podrá acceder a los contenidos actualizados.]

Companyia Torralba

A les acaballes de l’Edat Mitjana, el món mercantil serà el principal artífex de la construcció d’una economia global que permetrà superar els estralls de la crisi baixmedieval i fer renéixer Europa. El projecte Fènix pretén dur a terme una anàlisi de base històrica respecte de la construcció de les primeres xarxes comercials europees a partir de l’estudi de les activitats econòmiques del mercader barceloní Joan de Torralba. El treball que proposem parteix de la necessitat de donar a conèixer un fons documental de gran valor i transcendència per al coneixement de la nostra història. Es tracta dels llibres de comptabilitat, cartes i altra documentació de la Companyia Torralba, una societat mercantil baixmedieval que va operar a mitjan segle XV des de Barcelona i vers tota Europa. A partir de la difusió, edició i estudi d’aquest fons documental pretenem dur a terme una doble anàlisi centrada, d’una banda, en la construcció de les primeres xarxes internacionals d’economia global a la Mediterrània i, de l’altra, en la formació d’una ‘cultura del mercader’ com a patrimoni cultural intangible en la qual rau la idea d’Europa. Donar a conèixer el Fons Torralba, que fou cedit recentment a l’Arxiu Nacional de Catalunya i que actualment és de lliure accés constituirà una fita destacada en el panorama de la recerca catalana en humanitats. Podrem conèixer de primera mà i de manera aprofundida el funcionament d’una societat mercantil baixmedieval a casa nostra i aportar noves dades per a l’estudi del món mercantil.

Per primera vegada a la història, un estament clau de la societat baixmedieval fou capaç de generar xarxes internacionals basades en la circulació de la informació, el multilingüisme i el desenvolupament d’una cultura europea pròpia que arriba fins als nostres dies i a la qual Catalunya hi ha contribuït de manera significativa. Estudiar aquests processos a partir de documentació inèdita constitueix un repte major que enfortirà el coneixement i difusió del patrimoni cultural del nostre país.

Del Popolo, Martina

Del Popolo, Martina

Universitat de Barcelona

Licenciada en Filología clásica por la Universidad de Catania (Italia) y Máster en Historia por la Universidad de Palermo (Italia). Está cursando un doctorado en Culturas Medievales en la Universidad de Barcelona en co-tutela con la Universidad de San Marino. Su tesis doctoral, dirigida por Daniel Piñol Alabart (Universidad de Barcelona) y Vittoria Fiorelli (Universidad Suor Orsola Benincasa), analiza las arras de Isabel de Castilla en Sicilia y Cataluña bajo el perfil institucional y económico. Es becaria del Departamento de Historia de la Universidad de San Marino y participa en los proyectos "Los archivos privados: más documentos para la Historia. Edición de fuentes e investigaciones históricas (HAR2012-33755)" y " Las mujeres de las Monarquías Ibéricas: Paradigmas institucionales, agencias políticas y modelos culturales: MUNARQAS (PGC2018-099205-B-C22)".

Publications:

Del Popolo, M. (2016): Un’abbazia contesa: la vicenda di Santa Maria di Roccadia tra il 1491 ed il 1495, en «Archivio Storico Siracusano», 48: 89-128.

Del Popolo, M. (2017): “La Secrezia e i porti della Camera reginale: Siracusa e Lentini nel 1493- 1494”, en P. Travagliante - M. Leonardi (edd.), Qui si trova la chiave per comprendere il tutto. Aspetti storici della Sicilia dall’età medievale all’età contemporanea, Algra Editore, Catania, pp. 105-116.

Del Popolo, M. (2019): “Conflitti per la gestione delle risorse acquifere nella comarca dell’Urgell (XII-XV secolo)”, en M. Leonardi (ed.), L’uomo e Le acque neLLa storia e nella cultura euromediterranea: aspetti inediti di una civilizzazione plurimillenaria (secc. VII a. C.- XX) Algra Editore, Catania, pp. 75-86.

Del Popolo, M. (2019): “La Camera reginalis de Isabel la Católica en Sicilia y Cataluña”, en N. Fernández Cadenas, P. M. Pellitero (ed.), Economía y política en el Mundo Hispánico a través de la historia: raíces, desarrollo y proyección, Universidad de León: Servicio de Publicaciones, León, pp. 115-128.