Contact

mail@gemini-theme.com
+ 001 0231 123 32

Follow

Info

All demo content is for sample purposes only, intended to represent a live site. Please use the RocketLauncher to install an equivalent of the demo, all images will be replaced with sample images.


Una societat mercantil medieval. Un estudi de cas: La companyia Torralba

Fonts documentals de comptabilitat mercantil per a una història econòmica a la Baixa Edat Mitjana.

Slider
[Estamos migrando la web en breve se podrá acceder a los contenidos actualizados.]

Companyia Torralba

A les acaballes de l’Edat Mitjana, el món mercantil serà el principal artífex de la construcció d’una economia global que permetrà superar els estralls de la crisi baixmedieval i fer renéixer Europa. El projecte Fènix pretén dur a terme una anàlisi de base històrica respecte de la construcció de les primeres xarxes comercials europees a partir de l’estudi de les activitats econòmiques del mercader barceloní Joan de Torralba. El treball que proposem parteix de la necessitat de donar a conèixer un fons documental de gran valor i transcendència per al coneixement de la nostra història. Es tracta dels llibres de comptabilitat, cartes i altra documentació de la Companyia Torralba, una societat mercantil baixmedieval que va operar a mitjan segle XV des de Barcelona i vers tota Europa. A partir de la difusió, edició i estudi d’aquest fons documental pretenem dur a terme una doble anàlisi centrada, d’una banda, en la construcció de les primeres xarxes internacionals d’economia global a la Mediterrània i, de l’altra, en la formació d’una ‘cultura del mercader’ com a patrimoni cultural intangible en la qual rau la idea d’Europa. Donar a conèixer el Fons Torralba, que fou cedit recentment a l’Arxiu Nacional de Catalunya i que actualment és de lliure accés constituirà una fita destacada en el panorama de la recerca catalana en humanitats. Podrem conèixer de primera mà i de manera aprofundida el funcionament d’una societat mercantil baixmedieval a casa nostra i aportar noves dades per a l’estudi del món mercantil.

Per primera vegada a la història, un estament clau de la societat baixmedieval fou capaç de generar xarxes internacionals basades en la circulació de la informació, el multilingüisme i el desenvolupament d’una cultura europea pròpia que arriba fins als nostres dies i a la qual Catalunya hi ha contribuït de manera significativa. Estudiar aquests processos a partir de documentació inèdita constitueix un repte major que enfortirà el coneixement i difusió del patrimoni cultural del nostre país.

Colesanti, Gemma Teresa

Colesanti, Gemma Teresa

Italian National Council of Research (CNR)

Sus actividades de enseñanza incluyen numerosos cursos y seminarios especializados en Historia Medieval y paleografía latina y archivística. Profesora contratada en la Universidad "L'Orientale" de Nápoles, en el Departamento de Letras y Lenguas Orientales, en Historia Medieval para el segundo nivel de italiano, y para la licenciatura de 2008 a 2014. Dirigió 30 tesis de licenciatura, y 15 de segundo nivel de grado italiano. Investigador contratado para cursos de posgrado impartidos en la Universidad Suor Orsola Benincasa de Nápoles en Historia Medieval y Paleografía Latina desde 2004-2007, y Fuentes para la historia de la Europa medieval.

Publications:

2019: G. Colesanti e R. Alaggio, Fonti inedite di età aragonese per lo studio delle flotte e delle attività marinare nel Regno di Napoli, in “La vida marítima a la Mediterrània medieval. Fonts històriques i literàries, L. BADIA, LL. CIFUENTES, R. SALICRÚ I LLUCH (EDS.), Barcelona.

2019: Introduction RiME Alle origini dell'assistenza in Italia meridionale. Istituzioni, archivi e fonti (secc. XIII- XVII), ed. P. Avallone, G. T. Colesanti, S. Marino, pp. 5-11. http://www.isem.cnr.it/RiMe/RiMe_4.I_2019.pdf

2019: Metodologie a supporto di progetti di digital humanities: i casi di La cultura corre sui binari, CLAUSTRA e Paisaje, di A. Bertini, I. Caruso, Gemma T. Colesanti, V. Noviello, T. Vitolo, in Mediterraneo e città. Discipline a confronto, a cura di Maria Grazia Rosaria Mele, Milano 2019, pp. 227- 239.

2018: G.T. Colesanti, B. Garí (Universidad de Barcelona), M. Soler-Sala (Universidad de Barcelona) L. Repola (Università degli Studi Suor Orsola Benincasa) : From CLAUSTRA to SPIRITUAL LANDSCAPES: Digital Humanities Projects on the medieval monastic space (11th-15th centuries), in ”Archeologia e Calcolatori”, http://soi.cnr.it/archcal

2017: G.T. Colesanti, Le fondazioni domenicane femminili nel Mezzogiorno medievale: problemi e prospettive di ricerca (secoli XIII-XIV), in Clarisas y dominicas.Modelos de implantación, filiación, promoción y devoción en la Península Ibérica, Cerdeña, Nápoles y Sicilia, ed. G.T. Colesanti, B. Garí e N. Jornet-Benito, “Reti Medievali E-Book” - Firenze University Press., pp. 3-8 e pp. 71-93.