Contact

mail@gemini-theme.com
+ 001 0231 123 32

Follow

Info

All demo content is for sample purposes only, intended to represent a live site. Please use the RocketLauncher to install an equivalent of the demo, all images will be replaced with sample images.


Una societat mercantil medieval. Un estudi de cas: La companyia Torralba

Fonts documentals de comptabilitat mercantil per a una història econòmica a la Baixa Edat Mitjana.

Slider
[Estamos migrando la web en breve se podrá acceder a los contenidos actualizados.]

Companyia Torralba

A les acaballes de l’Edat Mitjana, el món mercantil serà el principal artífex de la construcció d’una economia global que permetrà superar els estralls de la crisi baixmedieval i fer renéixer Europa. El projecte Fènix pretén dur a terme una anàlisi de base històrica respecte de la construcció de les primeres xarxes comercials europees a partir de l’estudi de les activitats econòmiques del mercader barceloní Joan de Torralba. El treball que proposem parteix de la necessitat de donar a conèixer un fons documental de gran valor i transcendència per al coneixement de la nostra història. Es tracta dels llibres de comptabilitat, cartes i altra documentació de la Companyia Torralba, una societat mercantil baixmedieval que va operar a mitjan segle XV des de Barcelona i vers tota Europa. A partir de la difusió, edició i estudi d’aquest fons documental pretenem dur a terme una doble anàlisi centrada, d’una banda, en la construcció de les primeres xarxes internacionals d’economia global a la Mediterrània i, de l’altra, en la formació d’una ‘cultura del mercader’ com a patrimoni cultural intangible en la qual rau la idea d’Europa. Donar a conèixer el Fons Torralba, que fou cedit recentment a l’Arxiu Nacional de Catalunya i que actualment és de lliure accés constituirà una fita destacada en el panorama de la recerca catalana en humanitats. Podrem conèixer de primera mà i de manera aprofundida el funcionament d’una societat mercantil baixmedieval a casa nostra i aportar noves dades per a l’estudi del món mercantil.

Per primera vegada a la història, un estament clau de la societat baixmedieval fou capaç de generar xarxes internacionals basades en la circulació de la informació, el multilingüisme i el desenvolupament d’una cultura europea pròpia que arriba fins als nostres dies i a la qual Catalunya hi ha contribuït de manera significativa. Estudiar aquests processos a partir de documentació inèdita constitueix un repte major que enfortirà el coneixement i difusió del patrimoni cultural del nostre país.

López Pérez, M. Dolores

López Pérez, M. Dolores

Universitat de Barcelona

Professora Titular d’Història Medieval de la Universitat de Barcelona i directora del GRAMP.-UB. El 1993 va doctorar-se a la Universitat de Barcelona amb una tesi titulada La Corona d’Aragó i el Magreb al segle XIV (1331-1410), dirigida per la Dra. M. T. Ferrer, Professora de Recerca al Consell Superior d’Investigacions Científiques. Ha realitzat estades de recerca a París, Gènova, Florència i Tunis. Ha estat professora convidada a la Université Paris X-Nanterre, la Université de la Mannouba (Tunis) i la Université de Sfax. Ha realitzat un gran nombre de seminaris, conferències i cursos en diferents universitats europees i magrebines. La seva línia de recerca principal s’ha centrat en les relacions entre la Corona d’Aragó i el Magreb en època baix medieval. Des de 2000 dirigeix la seva recerca vers l’anàlisi dels processos i transformacions econòmiques, socials i culturals a l’àrea mediterrània, prioritzant la recerca centrada en els moviments migratoris.

Publicacions:

López, M. D.; Álvaro, K.; Travé, E. (2016): Yacimiento Arqueológico de Revenga. Iglesia, necrópolis, aldea, Diputación de Burgos.
López, M. D.; Álvaro, K.; Travé, E. (2016): “Rock-cut cemeteries and settlement processes at the Upper Arlanza Basin (Burgos, Spain): A late antique and early medieval landscape analisis”. Zephyrus, 78, 173-191.
López, M. D.; Álvaro, K. (2013): “Taxation and Privateering in the Medieval Mediterranean: The Conformation of Privateering Regulations and its Application on the Island of Mallorca”, Journal of Maritime Research, 10/3, pp. 13-22.
López, M. D. (2013): “La compañía Torralba y las redes de distribución de la lana en el norte de Italia (1433-1434)”, A l’entorn de la Barcelona medieval. Estudis dedicats a la Dra. Josefina Mutgé Vives, Barcelona, CSIC.
López, M. D.; Padilla, J. I. (2013): “Mallorcan merchants in Medieval Maghreb: mercantile strategies in the port of Honein in the mid-foorteenth century”, Mediterranean Historical Review, 28/2, pp. 141-165.