Contact

mail@gemini-theme.com
+ 001 0231 123 32

Follow

Info

All demo content is for sample purposes only, intended to represent a live site. Please use the RocketLauncher to install an equivalent of the demo, all images will be replaced with sample images.


Una societat mercantil medieval. Un estudi de cas: La companyia Torralba

Fonts documentals de comptabilitat mercantil per a una història econòmica a la Baixa Edat Mitjana.

Slider
[Estamos migrando la web en breve se podrá acceder a los contenidos actualizados.]

Companyia Torralba

A les acaballes de l’Edat Mitjana, el món mercantil serà el principal artífex de la construcció d’una economia global que permetrà superar els estralls de la crisi baixmedieval i fer renéixer Europa. El projecte Fènix pretén dur a terme una anàlisi de base històrica respecte de la construcció de les primeres xarxes comercials europees a partir de l’estudi de les activitats econòmiques del mercader barceloní Joan de Torralba. El treball que proposem parteix de la necessitat de donar a conèixer un fons documental de gran valor i transcendència per al coneixement de la nostra història. Es tracta dels llibres de comptabilitat, cartes i altra documentació de la Companyia Torralba, una societat mercantil baixmedieval que va operar a mitjan segle XV des de Barcelona i vers tota Europa. A partir de la difusió, edició i estudi d’aquest fons documental pretenem dur a terme una doble anàlisi centrada, d’una banda, en la construcció de les primeres xarxes internacionals d’economia global a la Mediterrània i, de l’altra, en la formació d’una ‘cultura del mercader’ com a patrimoni cultural intangible en la qual rau la idea d’Europa. Donar a conèixer el Fons Torralba, que fou cedit recentment a l’Arxiu Nacional de Catalunya i que actualment és de lliure accés constituirà una fita destacada en el panorama de la recerca catalana en humanitats. Podrem conèixer de primera mà i de manera aprofundida el funcionament d’una societat mercantil baixmedieval a casa nostra i aportar noves dades per a l’estudi del món mercantil.

Per primera vegada a la història, un estament clau de la societat baixmedieval fou capaç de generar xarxes internacionals basades en la circulació de la informació, el multilingüisme i el desenvolupament d’una cultura europea pròpia que arriba fins als nostres dies i a la qual Catalunya hi ha contribuït de manera significativa. Estudiar aquests processos a partir de documentació inèdita constitueix un repte major que enfortirà el coneixement i difusió del patrimoni cultural del nostre país.

Marí i Brull, Gerard

Marí i Brull, Gerard

Universitat de Barcelona

Licenciado en Historia por la Universidad de Barcelona en 1985 y Doctor en Historia Medieval desde 1994. Profesor en la Facultad de Geografía e Histórica desde 1985 y Profesor Agregado desde 2008. Miembro Vocal de la Institución Catalana de Genealogía y Heráldica.

Publicaciones:

Marí, G. (2006): "Heráldica medieval: una creación cultural para una sociedad laica", Mirabilia. Revista Eletrônica de Història Antiga e Medieval, 6.

Marí, G. (2009): "La memòria de Blanca d’Anjou i Jaume II en la lluita pel control de l’hospital de La Font del Perelló (1308-1443)", Acta Historica et Archaeologica Mediaevalia, 29: 345-368.

Marí, G. (2010): "Falsità e confusione al servizio del progresso nobiliare: il signore, barone e marchese di Preux (1637-1712)", Nobiltà. Rivista di Araldica, Genealogia, Ordini Cavallereschi, 98: 473-494.

Marí, G. (2010): "La invenció de falsos avantpassats: entre la falsedat històrica i l’error metodològic", Els falsaris i les falsificacions nobiliàries, Barcelona, 13-20.

Marí, G. (2013): Documents de l’Archivio Segreto Vaticano per a la història del Perelló durant el Gran Cisma d’Occident (1378-1417), El Perelló, 2013.