Contact

mail@gemini-theme.com
+ 001 0231 123 32

Follow

Info

All demo content is for sample purposes only, intended to represent a live site. Please use the RocketLauncher to install an equivalent of the demo, all images will be replaced with sample images.


Una societat mercantil medieval. Un estudi de cas: La companyia Torralba

Fonts documentals de comptabilitat mercantil per a una història econòmica a la Baixa Edat Mitjana.

Slider
[Estamos migrando la web en breve se podrá acceder a los contenidos actualizados.]

Companyia Torralba

A les acaballes de l’Edat Mitjana, el món mercantil serà el principal artífex de la construcció d’una economia global que permetrà superar els estralls de la crisi baixmedieval i fer renéixer Europa. El projecte Fènix pretén dur a terme una anàlisi de base històrica respecte de la construcció de les primeres xarxes comercials europees a partir de l’estudi de les activitats econòmiques del mercader barceloní Joan de Torralba. El treball que proposem parteix de la necessitat de donar a conèixer un fons documental de gran valor i transcendència per al coneixement de la nostra història. Es tracta dels llibres de comptabilitat, cartes i altra documentació de la Companyia Torralba, una societat mercantil baixmedieval que va operar a mitjan segle XV des de Barcelona i vers tota Europa. A partir de la difusió, edició i estudi d’aquest fons documental pretenem dur a terme una doble anàlisi centrada, d’una banda, en la construcció de les primeres xarxes internacionals d’economia global a la Mediterrània i, de l’altra, en la formació d’una ‘cultura del mercader’ com a patrimoni cultural intangible en la qual rau la idea d’Europa. Donar a conèixer el Fons Torralba, que fou cedit recentment a l’Arxiu Nacional de Catalunya i que actualment és de lliure accés constituirà una fita destacada en el panorama de la recerca catalana en humanitats. Podrem conèixer de primera mà i de manera aprofundida el funcionament d’una societat mercantil baixmedieval a casa nostra i aportar noves dades per a l’estudi del món mercantil.

Per primera vegada a la història, un estament clau de la societat baixmedieval fou capaç de generar xarxes internacionals basades en la circulació de la informació, el multilingüisme i el desenvolupament d’una cultura europea pròpia que arriba fins als nostres dies i a la qual Catalunya hi ha contribuït de manera significativa. Estudiar aquests processos a partir de documentació inèdita constitueix un repte major que enfortirà el coneixement i difusió del patrimoni cultural del nostre país.

Orlandi, Ángela

Orlandi, Ángela

Università di Firenze

Graduada en Economia per la Universitat de Florència. Doctora en Història Econòmica, i investigadora en la mateixa disciplina a la Facultat d'Economia de Torí. Actualment professora associada al Departament d'Economia i Ciències Empresarials de Florència.
Els meus interessos científics s'han orientat fonamentalment vers l’estudi de la presència i el paper dels operadors econòmics italians a la Mediterrània i l'Atlàntic entre l'Edat Mitjana i l'Edat Moderna, tractant d'introduir elements de reflexió en el debat internacional sobre el concepte de xarxa entesa com mitjà d'interpretació de mecanismes comercials. He treballat sobre la presència de colònies toscanes en els centres econòmics més importants, llur inserció en el comerç mediterrani i atlàntic i les relacions jurídico-econòmiques amb les realitats locals.
També m'interessa l’estudi de les finances públiques al segle XVI a França i l'àmplia i important activitat financera que els mercaders italians van dur a terme a la regió catalanoaragonesa entre els segles XIV i XV.

https://www.unifi.it/p-doc2-2013-200052-O-3f2a3d31392f30-0.htmlttps://www.unifi.it/p-doc2-2013-200052-O-3f2a3d31392f30-0.html

Publicacions:

Orlandi, A., (2018): “Ibiza entre el Mediterráneo, el Atlántico y el Mar del Norte (siglos XIV y XV)”. EHumanista, 38, 48-64.
Orlandi, A. (2016): “Tuscan merchants in Andalusia: a historiographical debate”. European Review of History, 23, 3, 347-366.
Orlandi, A. (2016): “Le prestazioni di una holding tardo medievale rilette attraverso alcune teorie di management e la Social Network Analysis”. In Innovare nella Storia Economica: temi, metodi, fonti, Roma, 10-11 ottobre 2014, Prato: Fondazione Istituto Internazionale di Storia Economica "F. Datini", 117-148.
Orlandi, A. (2016): “Aspetti del movimento finanziario in area aragonese nella documentazione mercantile toscana (secoli XIV-XV). Un caso di studio: l'andamento dei cambi tra Barcellona, Valenza e Palma di Maiorca”. In Identidades urbanas, Corona de Aragon-Italia. Redes economicas, estructuras institucionales, funciones politicas (siglos XIV-XV), Zaragoza: PUS, 309-326.
Orlandi, A. (2016): “Ciudades y aldeas del Nuevo Mundo en los documentos de los mercaderes y viajeros italianos del Quinientos”. Anuario de Estudios Americanos, 73, 45-64.