Contact

mail@gemini-theme.com
+ 001 0231 123 32

Follow

Info

All demo content is for sample purposes only, intended to represent a live site. Please use the RocketLauncher to install an equivalent of the demo, all images will be replaced with sample images.


Una societat mercantil medieval. Un estudi de cas: La companyia Torralba

Fonts documentals de comptabilitat mercantil per a una història econòmica a la Baixa Edat Mitjana.

Slider
[Estamos migrando la web en breve se podrá acceder a los contenidos actualizados.]

Companyia Torralba

A les acaballes de l’Edat Mitjana, el món mercantil serà el principal artífex de la construcció d’una economia global que permetrà superar els estralls de la crisi baixmedieval i fer renéixer Europa. El projecte Fènix pretén dur a terme una anàlisi de base històrica respecte de la construcció de les primeres xarxes comercials europees a partir de l’estudi de les activitats econòmiques del mercader barceloní Joan de Torralba. El treball que proposem parteix de la necessitat de donar a conèixer un fons documental de gran valor i transcendència per al coneixement de la nostra història. Es tracta dels llibres de comptabilitat, cartes i altra documentació de la Companyia Torralba, una societat mercantil baixmedieval que va operar a mitjan segle XV des de Barcelona i vers tota Europa. A partir de la difusió, edició i estudi d’aquest fons documental pretenem dur a terme una doble anàlisi centrada, d’una banda, en la construcció de les primeres xarxes internacionals d’economia global a la Mediterrània i, de l’altra, en la formació d’una ‘cultura del mercader’ com a patrimoni cultural intangible en la qual rau la idea d’Europa. Donar a conèixer el Fons Torralba, que fou cedit recentment a l’Arxiu Nacional de Catalunya i que actualment és de lliure accés constituirà una fita destacada en el panorama de la recerca catalana en humanitats. Podrem conèixer de primera mà i de manera aprofundida el funcionament d’una societat mercantil baixmedieval a casa nostra i aportar noves dades per a l’estudi del món mercantil.

Per primera vegada a la història, un estament clau de la societat baixmedieval fou capaç de generar xarxes internacionals basades en la circulació de la informació, el multilingüisme i el desenvolupament d’una cultura europea pròpia que arriba fins als nostres dies i a la qual Catalunya hi ha contribuït de manera significativa. Estudiar aquests processos a partir de documentació inèdita constitueix un repte major que enfortirà el coneixement i difusió del patrimoni cultural del nostre país.

Ortega Villoslada, Antonio

Ortega Villoslada, Antonio

Uned, Illes Balears

catDoctor en Historia y premio extraordinario por la facultad de Geografía e Historia de la UNED, es en la actualidad profesor-tutor con venia docendi del centro asociado de Palma de Mallorca. Además, es miembro numerario de la Real Academia Mallorquina de Estudios Históricos, Genealógicos y Heráldicos, y vocal tercero de la Sociedad Arqueológica Luliana. Asimismo, es miembro del grupo “Felix” del departamento de Filología Catalana de la UNED.

Centra su investigación en el intercambio marítimo desarrollado por la Casa de Mallorca, en especial con el mundo atlántico, y su influencia en la sociedad. Ha participado en varios proyectos de investigación que han analizado el comercio, la abundancia o carestía de alimentos, así como las consecuencias demográficas, económicas y sociales. En la actualidad, investiga sobre las hambrunas y crisis sanitarias de la Mallorca medieval y sus repercusiones comerciales.

Publicaciones:

El reino de Mallorca y el mundo atlántico (1230-1349). Evolución político-mercantil, (La Coruña, 2008).

La marina mercante medieval y la Casa de Mallorca: entre el Mediterráneo y el Atlántico (Lérida, 2015).

Libro de Contemplación en Dios (Volumen II -capítulos 102 a 123-). Primera edición en castellano. Júlia Butiñá editora y coordinadora. Palas Atenea Ediciones, Madrid, 2019.

El “Manual de Rebudes i Dades” de la clavaria municipal de Mallorca corresponent a l’any 1333 (ADM, MSL/252). Institut d’Estudis Catalans, 2020. Coautor junto con Antoni Riera Melis.