Contact

mail@gemini-theme.com
+ 001 0231 123 32

Follow

Info

All demo content is for sample purposes only, intended to represent a live site. Please use the RocketLauncher to install an equivalent of the demo, all images will be replaced with sample images.


Una societat mercantil medieval. Un estudi de cas: La companyia Torralba

Fonts documentals de comptabilitat mercantil per a una història econòmica a la Baixa Edat Mitjana.

Slider
[Estamos migrando la web en breve se podrá acceder a los contenidos actualizados.]

Companyia Torralba

A les acaballes de l’Edat Mitjana, el món mercantil serà el principal artífex de la construcció d’una economia global que permetrà superar els estralls de la crisi baixmedieval i fer renéixer Europa. El projecte Fènix pretén dur a terme una anàlisi de base històrica respecte de la construcció de les primeres xarxes comercials europees a partir de l’estudi de les activitats econòmiques del mercader barceloní Joan de Torralba. El treball que proposem parteix de la necessitat de donar a conèixer un fons documental de gran valor i transcendència per al coneixement de la nostra història. Es tracta dels llibres de comptabilitat, cartes i altra documentació de la Companyia Torralba, una societat mercantil baixmedieval que va operar a mitjan segle XV des de Barcelona i vers tota Europa. A partir de la difusió, edició i estudi d’aquest fons documental pretenem dur a terme una doble anàlisi centrada, d’una banda, en la construcció de les primeres xarxes internacionals d’economia global a la Mediterrània i, de l’altra, en la formació d’una ‘cultura del mercader’ com a patrimoni cultural intangible en la qual rau la idea d’Europa. Donar a conèixer el Fons Torralba, que fou cedit recentment a l’Arxiu Nacional de Catalunya i que actualment és de lliure accés constituirà una fita destacada en el panorama de la recerca catalana en humanitats. Podrem conèixer de primera mà i de manera aprofundida el funcionament d’una societat mercantil baixmedieval a casa nostra i aportar noves dades per a l’estudi del món mercantil.

Per primera vegada a la història, un estament clau de la societat baixmedieval fou capaç de generar xarxes internacionals basades en la circulació de la informació, el multilingüisme i el desenvolupament d’una cultura europea pròpia que arriba fins als nostres dies i a la qual Catalunya hi ha contribuït de manera significativa. Estudiar aquests processos a partir de documentació inèdita constitueix un repte major que enfortirà el coneixement i difusió del patrimoni cultural del nostre país.

Travé Allepuz, Esther

Travé Allepuz, Esther

Universitat de Barcelona

Doctora en Historia Medieval por la Universidad de Barcelona, mi campo de estudio es la producción y distribución de cerámica de cocina en época medieval y postmedieval. Me formé en petrografía cerámica en la Universidad de Sheffield en el año 2008 y en técnicas de FRX y DRX en el Institute of Archaeology del University College London (UCL) entre los años 2012 y 2014. He sido directora de los trabajos arqueológicos preventivos en el Castell de Penyafort i Sant Llorenç de la Sanabra (Santa Margarida i els Monjos, Barcelona). Profesora en la Universidad de Barcelona desde 2015, actualmente soy co-directora del proyecto de investigación arqueológica que se desarrolla en el Yacimiento de Santa Margarida (Martorell) y miembro del equipo de investigación del Poblado Ibérico y Medieval de l’Esquerda. Mi dedicación en los últimos años se ha centrado preferentemente en el estudio de los procesos de poblamiento altomedieval en la zona del Alto Arlanza (Burgos) a través del análisis de los materiales cerámicos.

Academia.edu

https://barcelona.academia.edu/EstherTravé

Universitat de Barcelona

http://www.ub.edu/medieval/index.php/ca/component/jtagmembersdirectory/?format=html&task=memberDetails&mid=12

 

Publicaciones:

Travé, E.; López, M. D.; Álvaro, K. (2017): “Greyware pottery from Sant Miquel de la Vall: some thoughts about the distribution and exchange of utilitarian cooking pots in medieval Catalonia”. Imago Temporis. Medium Aevum, 11: 193-215.

Travé, E.; López, M. D.; Álvaro, K. (2017): “Nuevas aportaciones sobre el alfar de Cabrera d’Anoia y sus productos: La distribución de cerámicas grises en la comarca del Anoia (Barcelona)”, Proceedings of the XI Congress AIECM3 on Medieval and Modern Period Mediterranean Ceramics, Turkey, 241-245

Travé, E. (2017): “Los hornos medievales y la cerámica negra”. Actas del XIX Congreso de la Asociación de Ceramología. Obra negra y alfarería de cocina. Quart: Asociación de Ceramología / Ajuntament de Quart / Museu de la Terrissa de Quart / Associació de Terrissaires de Quart, 123-147.

Travé, E.; Quinn, P. S.; López, M. D. (2016): “To the vicinity and beyond! Production, distribution and trade of cooking greywares in Medieval Catalonia, Spain”. Archaeological and Anthropological Sciences, 8/4: 763-778.

TRAVÉ, E.; QUINN, P. S.; LÓPEZ, M. D.; PADILLA, J. I. (2014): “One hundred sherds of grey: Compositional and Technological Characterization of Medieval Greyware Pottery Production at Cabrera D’Anoia, Catalonia, Spain”, Archaeological and Anthropological Sciences, 6: 397-410.