Contact

mail@gemini-theme.com
+ 001 0231 123 32

Follow

Info

All demo content is for sample purposes only, intended to represent a live site. Please use the RocketLauncher to install an equivalent of the demo, all images will be replaced with sample images.


Una societat mercantil medieval. Un estudi de cas: La companyia Torralba

Fonts documentals de comptabilitat mercantil per a una història econòmica a la Baixa Edat Mitjana.

Slider
[Estamos migrando la web en breve se podrá acceder a los contenidos actualizados.]

Companyia Torralba

A les acaballes de l’Edat Mitjana, el món mercantil serà el principal artífex de la construcció d’una economia global que permetrà superar els estralls de la crisi baixmedieval i fer renéixer Europa. El projecte Fènix pretén dur a terme una anàlisi de base històrica respecte de la construcció de les primeres xarxes comercials europees a partir de l’estudi de les activitats econòmiques del mercader barceloní Joan de Torralba. El treball que proposem parteix de la necessitat de donar a conèixer un fons documental de gran valor i transcendència per al coneixement de la nostra història. Es tracta dels llibres de comptabilitat, cartes i altra documentació de la Companyia Torralba, una societat mercantil baixmedieval que va operar a mitjan segle XV des de Barcelona i vers tota Europa. A partir de la difusió, edició i estudi d’aquest fons documental pretenem dur a terme una doble anàlisi centrada, d’una banda, en la construcció de les primeres xarxes internacionals d’economia global a la Mediterrània i, de l’altra, en la formació d’una ‘cultura del mercader’ com a patrimoni cultural intangible en la qual rau la idea d’Europa. Donar a conèixer el Fons Torralba, que fou cedit recentment a l’Arxiu Nacional de Catalunya i que actualment és de lliure accés constituirà una fita destacada en el panorama de la recerca catalana en humanitats. Podrem conèixer de primera mà i de manera aprofundida el funcionament d’una societat mercantil baixmedieval a casa nostra i aportar noves dades per a l’estudi del món mercantil.

Per primera vegada a la història, un estament clau de la societat baixmedieval fou capaç de generar xarxes internacionals basades en la circulació de la informació, el multilingüisme i el desenvolupament d’una cultura europea pròpia que arriba fins als nostres dies i a la qual Catalunya hi ha contribuït de manera significativa. Estudiar aquests processos a partir de documentació inèdita constitueix un repte major que enfortirà el coneixement i difusió del patrimoni cultural del nostre país.

Valérian, Dominique

Valérian, Dominique

Université Lyon 2

Licenciado en Historia y antiguo miembro de la Escuela de Roma, Dominique Valérian es especialista en la historia medieval del Mediterráneo y el Islam. Tras la realización de su tesis doctoral sobre el puerto de Bougía, Magreb (Roma, 2006), obtuvo la habilitación a cátedra gracias a una investigación acerca de los puertos y las redes de intercambios en el Magreb medieval (próximamente publicada en Madrid). En particular, trabaja la estructura de los espacios de intercambio y las relaciones entre cristianos y musulmanes en el Mediterráneo, particularmente en torno a la regulación de la violencia. Profesor de Historia medieval en la Universidad de París 1 (2001-2011), actualmente es profesor de historia medieval de los países islámicos en la Universidad de Lyon 2 y miembro de la UMR 5648 CIHAM.

http://univ-lyon2.academia.edu/DominiqueValérian

Publicaciones:

Coulon, D., Otten, C, Pagès, P., Valérian, D.,éd. (2004): Chemins d’outre-mer. Études d’histoire sur la Méditerranée médiévale offertes à Michel Balard, Paris : Publications de la Sorbonne.

Valérian, D. (2006), Bougie, port maghrébin. 1067-1510, Rome : Ecole française de Rome

Valérian, D. (2006), Les sources italiennes de l’histoire du Maghreb médiéval. Inventaire critique, Paris : Bouchène

Coulon, D., Picard, Ch., Valérian, D., dir. (2007, 2011), Espaces et réseaux en Méditerranée. VIe-XVIe siècle, I, La configuration des réseaux, II, La formation des réseaux, Paris : Bouchene

Nef, A., Coulon, D., Picard, Ch., Valérian, D., éd. (2013), Les territoires de la Méditerranée. XIe-XVIe siècle, Rennes : Presses Universitaires de Rennes