Contact

mail@gemini-theme.com
+ 001 0231 123 32

Follow

Info

All demo content is for sample purposes only, intended to represent a live site. Please use the RocketLauncher to install an equivalent of the demo, all images will be replaced with sample images.


Una societat mercantil medieval. Un estudi de cas: La companyia Torralba

Fonts documentals de comptabilitat mercantil per a una història econòmica a la Baixa Edat Mitjana.

Slider
[Estamos migrando la web en breve se podrá acceder a los contenidos actualizados.]

Companyia Torralba

A les acaballes de l’Edat Mitjana, el món mercantil serà el principal artífex de la construcció d’una economia global que permetrà superar els estralls de la crisi baixmedieval i fer renéixer Europa. El projecte Fènix pretén dur a terme una anàlisi de base històrica respecte de la construcció de les primeres xarxes comercials europees a partir de l’estudi de les activitats econòmiques del mercader barceloní Joan de Torralba. El treball que proposem parteix de la necessitat de donar a conèixer un fons documental de gran valor i transcendència per al coneixement de la nostra història. Es tracta dels llibres de comptabilitat, cartes i altra documentació de la Companyia Torralba, una societat mercantil baixmedieval que va operar a mitjan segle XV des de Barcelona i vers tota Europa. A partir de la difusió, edició i estudi d’aquest fons documental pretenem dur a terme una doble anàlisi centrada, d’una banda, en la construcció de les primeres xarxes internacionals d’economia global a la Mediterrània i, de l’altra, en la formació d’una ‘cultura del mercader’ com a patrimoni cultural intangible en la qual rau la idea d’Europa. Donar a conèixer el Fons Torralba, que fou cedit recentment a l’Arxiu Nacional de Catalunya i que actualment és de lliure accés constituirà una fita destacada en el panorama de la recerca catalana en humanitats. Podrem conèixer de primera mà i de manera aprofundida el funcionament d’una societat mercantil baixmedieval a casa nostra i aportar noves dades per a l’estudi del món mercantil.

Per primera vegada a la història, un estament clau de la societat baixmedieval fou capaç de generar xarxes internacionals basades en la circulació de la informació, el multilingüisme i el desenvolupament d’una cultura europea pròpia que arriba fins als nostres dies i a la qual Catalunya hi ha contribuït de manera significativa. Estudiar aquests processos a partir de documentació inèdita constitueix un repte major que enfortirà el coneixement i difusió del patrimoni cultural del nostre país.

Viu Fandos, Maria

Viu Fandos, Maria

Universidad de Zaragoza

Doctora en Historia Medieval por la Universidad de Zaragoza (2019) con la tesis doctoral titulada "Una gran empresa en el Mediterráneo medieval: la compañía mercantil de Joan de Torralba y Juan de Manariello (Barcelona-Zaragoza, 1430-1437)", dirigida por Carlos Laliena.

Licenciada en Historia (Universidad de Zaragoza, 2013) y Máster en Culturas Medievales (Universidad de Barcelona, 2015), he desarrollado mi tesis doctoral gracias a un contrato de Formación de Personal Investigador del Ministerio de Economía y Competitividad (MINECO) vinculado al proyecto "Economía del conocimiento, consumo y cambio institucional en el desarrollo económico de una sociedad mediterránea bajomedieval: Aragón (1350-1500)", dirigido por Carlos Laliena. Durante este tiempo he realizado tres estancias de investigación en las universidades de Bolonia (2015), Gante (2016) y Florencia (2017) financiadas por el programa de Estancias Breves del MINECO.

Actualmente formo parte del Grupo de Investigación de Referencia CEMA (Gobierno de Aragón), del Proyecto TESTA "Las transformaciones del Estado: estructuras políticas, agentes sociales y discursos de legitimación en el reino de Aragón (ss. XIV-XV)", ambos dirigidos por Carlos Laliena en la Universidad de Zaragoza, y del Proyecto FÈNIX "La Formació d'un ENtorn Internacional en Xarxa: els negocis d'un mercader català en el trànsit a la Modernitat" dirigido por María Dolores López en la Universidad de Barcelona.

Publicaciones:

VIU FANDOS, M. (2018), "Crédit et transfert de capitaux à Saragosse au XVe siècle. Les commandes de dépôt dans les registres du notaire Antón de Aldovera", Histoire urbaine, nº 53, pp. 161-178.

VIU FANDOS, M. (2018), "La baja nobleza literana entre los siglos XV-XVI: los linajes Suelbes y Claramunt", Revista Littera, nº 5, pp. 155-183.

VIU FANDOS, M. (2016), con Germán Navarro Espinach y María Jesús García Arnal, "Investigar la Edad Media. Del Máster a la Tesis. Un taller interdisciplinar de la Universidad de Zaragoza en pleno ocaso de los antiguos programas de doctorado", editorial de la revista Aragón en la Edad Media, nº 27, pp. 7-11.

VIU FANDOS, M. (2016), "Información y estrategias comerciales en la Corona de Aragón. La correspondencia de la compañía Torralba (1430-1432)” en C. Laliena Corbera y M. Lafuente Gómez (eds.), Consumo, comercio y transformaciones culturales en la Baja Edad Media: Aragón, siglos XIV-XV, Grupo de investigación CEMA, Zaragoza, pp. 125-146.

VIU FANDOS, M. (2016), "Historia de vida de Esperanza de Tamarite. Identidad femenina y sentido de comunidad entre las judeoconversas de Tamarite de Litera a finales del siglo XV", Revista Littera, nº 4, pp. 157-186.